VendéglátásBudapest I.

Marton Lonkai

Kézműves kávézó, kávépörkölő, kávékapszula készítő

2016 nyarán alapítottam (volt Telekomos/Westeles/T-Mobile-os) dolgozóként :-)) a Steamhouse Cafe-t. Az első naptól kezdve folyamatosan ott dolgozom, fejlesztjük a helyet, egyre feljebb kerülve a piacon. 2017-ben két kategóriában is magyar bajnokságot nyertünk. Google-on, Tripadvisor-on a legjobbak közé tartozunk, a Magyar Konyha és a StreetKitchen is beválogatott a kedvenc helyeik közé.

A Covid-19 válság hatására be kellett zárnunk, azonban senkit nem küldtünk el, hanem 2 hét alatt felépítettünk egy teljesen új üzleti lábat: a saját pörkülésű, specialty-minősítésű kávénkból elkezdtünk Nespresso kompatibilis kapszulákat gyártani, és webshopon forgalmazni. Ennek köszönhetően a cég talpon maradt, a kollégák futárkodással keresik a kenyerüket amíg nem tudunk újra kinyitni, és számos régi és új vendégünknek segítettünk a bezártság alatt is a megszokott Steamhouse kávéját inni.

Miért lettél vállalkozó?

Mindig is vonzott a kávé és a kávézás világa. Természetes volt az első naptól kezdve a mai napig, hogy minden nap bent vagyok, a többiekkel együtt húzom az igát, együtt gondolkodunk és haladunk előre. Folyamatosan törekszünk minőségben minél jobbnak lenni, mind ügyfélkiszolgálásban, mind az italok/ételek színvonalában.

Milyen termékekkel, szolgáltatásokkal foglalkozol?

Különleges helyszínen van a kávézó, az egyik legszebb kilátással a Dunára és a Parlamentre. Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a felhasznált alapanyagokra, amiket lehet hazai termelőktől, kisvállalkozásoktól vesszük, amiket nem, a legnevesebb külföldi partnerektől. A nyereséget folyamatosan visszaforgatjuk, Magyarországon először nálunk jelent meg a kávégépek Rolls-Royce-nak számító La Marzocco gyár legmodernebb csúcsgépe. Folyamatosan képezzük magunkat, és törekszünk a belső jó hangulatra, a kapott értékeléseink szinte kivétel nélkül kiemelik a staff kedvességét és jókedvét.

Mire vagy büszke vállalkozóként? / Miért vagy büszke a vállalkozásodra?

A semmiből építettem fel, vendéglátó tapasztalat nélkül, ami többnyire egyenes út a bukáshoz. Nyertem egy magyar bajnoki címet, sok más, évek óta a pályán levő profit legyőzve. A Steamhouse Cafe meghatározó pontja a hazai kávés életnek, nemzetközileg is elismert. Ráadásul a kávés világban itt a leglassabb az alkalmazottak forgása, átlagosan 2 évet tölt el egy munkavállaló a helyen.

Hogyan segítik digitális, online eszközök a vállakozásod működését?

Mint kávézó, helyet adunk nagyon sok digitális nomádnak a munkavégzéshez, illetve számos meetinget tartanak nálunk. A megbízható internet amit a vendégeknek kínálunk, ezért elengedhetetlenül fontos. Természetesen a saját honlapunk, webáruházunk üzemeltetése a jelen időszakban nagyon nagy segítség, a fő bevételtermelő forrásunk, miközben a kávézó zárva volt. Online vezetjük a raktárkészletet, a rendeléseket, és online lehet asztalt foglalni hozzánk