DesignSzentendre

Molnár Ádám

design beton lakberendezési termékek készítése

A MOHA desgin márka 2013-ban jött létre Budapesten. Tervezője Molnár Ádám, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett formatervező diplomát, majd szerencséje volt közelebbről megismerkedni a betontechnológiával egy munkája során. Később saját maga kezdett kísérletezni az anyaggal. Ma már a legmodernebb ipari technológiákat is kihasználva alkotja meg legújabb, exkluzív termékeit, melyeket kizárólag Magyarországon gyártanak kis manufaktúrában. Az általuk használt beton a speciális adalékoknak köszönhetően rendkívül erős és tartós. Ha kell rusztikusan lyukacsos, de a legfinomabb felületek öntésére is alkalmas. Legyen szó egy lakberendezési kiegészítőről, egy kisebb használati tárgyról vagy ékszerről, minden termék tökéletesen illeszkedik a környezetébe. A ridegnek, statikusnak vélt betont barátságossá szelídített formában juttatják az emberek hétköznapjaiba. Van gyártói kapacitásuk egyszerre több száz vagy ezer darabos megrendeléseket is elvállalni, akár egyedi igényekhez mérten a tárgyakat vagy azok csomagolását logóval vagy felirattal ellátva. Gyártás során hulladékot nem termelnek, az öntéskor megmaradt többletbeton a bordugó öntőformákban végzi. Csomagoláshoz javarészt papír alapú anyagokat használnak, környezetbarát szemléletmód jellemző rájuk. Egyedi elképzeléseket is megvalósítanak, de elsősorban saját termékpalettájukat bővítik és forgalmazzák a hazai és nemzetközi piacon.

Miért lettél vállalkozó?

Akkor tudok igazán produktív lenni, ha független lehetek másoktól, persze bizonyos projekteken együtt dolgozom emberekkel, de az szerencse, hogy én választhatom meg azt, hogy kikkel. Az egyetem után azonnal belevágtaml a szabadűszó életbe. Komolyabb tőke hiányában hosszabb idő volt, mire biztonságban tudhattam magam a vállalkozásomban, visztont soha nem volt kérdés, hogy ezt akarom e csinálni. Megérte küzdeni, hiszen egyre több otthonban megtalálhatóak a termékeim itthon és külföldön egyaránt. Nagyon fontosnak tartom, hogy most odafigyeljünk a hazai kisvállalkozásokra, próbáljunk egymástól vásárolni, hiszen csak így maradhatunk életben. Mi rengeteg design vásáron, eseményen részt vettünk korábban, ami egy ideje már nem lehetséges. Azonban a járvány előtt sikerült elindítani az online boltot (www.mohaworks.com), ami kényelmesebb vásárlást biztosít az embereknek ebben a megváltozott élethelyzetben.

Milyen termékekkel, szolgáltatásokkal foglalkozol?

Betonból készíek egyedi termékeket belső terekbe. Letisztult, sknadináv ihletésű tárgyaimat online, üzletekben és design vásárokon forgalmazom. Számomra az egyik legfontosabb feladat, hogy minőséget és stílust vigyek az emberek életébe a termékeim által.

Mire vagy büszke vállalkozóként? / Miért vagy büszke a vállalkozásodra?

Azt hiszem azért tudok vállalkozó lenni, mert nem agyalok sokat a távoli jövőn, ezáltal elég bátor és kockázat vállaló ember vagyok. Nem érzem azt, hogy bármire is ráérnék, ezért ha valamit kitalálok azt egyből igyekszem megvalósítani és nagyon is szeretek dolgozni rajta. Egy új termék fejlesztése eufórikus örömmel tölt el és egyáltalán nem érzem úgy, hogy munka lenne amit csinálok, sokkal inkább szenvedély. Ha épp egy új projektben vagyok még az alvást is sajnálom magamtól.. :)

Hogyan segítik digitális, online eszközök a vállakozásod működését?

Webshopot működtetek, ami korunk egyik legjelentősebb értékesítési felülete lett. A megrendelőimmel facebookon vagy emailen keresztül kommunikálok és nagyon nagy segítség a facetime, ha valaki szeretné szemügyre venni a félkész egyedi megrendelését akár.