KézművesFelpéc

Felpéci Tájház

Hagyományőrzés-kézművesség-bemutatók

Egy országos védelem alatt lévő vályogház felújításával 2004. évben létrehoztuk a Felpéci Tájházat "közérdekű muzeális kiállítóhely" bejegyzéssel. Bővítésével (új épület megépítésével) alkalmassá tettük gyerekfoglalkozások megtartására, később minden korosztályú csoport megtalálja a számára kedves és pihentető, szórakoztató elfoglaltságot. A programokat a csoportok igénye szerint állítjuk össze bejelentkezés, időpont egyeztetés után. Később egy adomány szőlőbirtokkal és présházzal egészült ki a tájház gazdasági egysége. Itt alakítottuk ki az etnobotanikai kertet, melynek építgetése ma is zajlik. A pince és présház mellett a kert is a kiállítótér része Az épület 1803-ban épült, teljes felújításon esett át. Itt a szőlő- és málnatermelés, művelés, feldolgozás eszközei láthatóak, a kertben a szőlő hagyományos művelését, hagyományos régi és új szőlőfajták, és művelési módok bemutatását biztosítjuk. Gyümölcsösébe tervezzük oltással, szaporítóanyagok beszerzésével "visszahonosítani" a hagyományos alma-, körte fajtákat, melyek kevés permetezést igényelnek. Készül a mezítlábas ösvény gyerekeknek, magaságyásokban ősztől a növények ültetését, gondozását végezhetik az érkező gyerekcsoportok. A szüreti hagyomány felelevenítésével kulturális és gasztronómiai programokat tervezünk. Későbbi terv a Tájháznál az állatsimogató létrehozása, ahol a gondozást, az állattartást is be kívánjuk mutatni, és gyakorlatban is élményt adni minderről. Tulajdonos és működtető a Felpécért Alapítvány, mely közhasznú minősítésű szervezet. Ennek alapján nem hagyományos értelemben vett vállalkozás a Felpéci Tájház, inkább vállalkozó a hagyományok ápolására, éltetésére kis falunk és a jövőnk érdekében.

Miért lettél vállalkozó?

Vállalkozunk a hagyományok ápolására- éltetésére a jövőnk érdekében. Így tehát nem a hagyományos értelemben vett vállalkozás a Felpécért Alapítvány működtetésében lévő Felpéci Tájház. Igény van tevékenységünkre legfőképpen az iskolai csoportok tekintetében. Ugyanakkor vannak munkahelyi- más közösségi csoportok, akik csapatépítésre, kikapcsolódásra, közös alkotó tevékenységre veszik igénybe munkánkat, melyhez előzetes bejelentkezés, időpont egyeztetés szükséges.

Milyen termékekkel, szolgáltatásokkal foglalkozol?

Kulturális-, hagyományőrző -, szabadidős programok szervezése és kínálata. A Felpéci Tájház igénybe vehető a jelentkező csoportok saját szervezésű programjaihoz is, melyhez segítséget igény szerint biztosítunk. (pl. disznótor, családi program helyigényére)

Mire vagy büszke vállalkozóként? / Miért vagy büszke a vállalkozásodra?

Civil szervezetként kulturális-, hagyományőrző programok, foglalkozások szervezése nagy kihívás. Mindehhez az infrastruktúra kiépítéséért - tulajdonosként és működtetőként - civil szervezetünket, a Felpécért Alapítványt jegyezzük 21. éve. Ehhez sok önkéntesre, az ő szervező és lebonyolító munkájukra volt szükség, hogy mostanra büszkén vállalkozhassunk hagyományaink ápolására, a kulturális programok szervezésére, lebonyolítására Felpéc jó hírének erősítése érdekében.

Hogyan segítik digitális, online eszközök a vállakozásod működését?

Laptopok, okostelefonok, tabletek vannak a Felpécért Alapítvány tulajdonában és használatában. Honlapunk 2001. év óta folyamatosan élő, ha nem is mindig naprakész (idő hiányában). A facebook talán a legerősebb kapcsolatot adja az érdeklődőkkel.